Aqua Gym Nedir

10-04-2021 15:42
Aqua Gym Nedir

Sağlıklı ve zinde bir yaşam için spor yapmanın ne kadar faydalı ve vücudumuz için gerekli olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Çoğu zaman uygun ortamların oluşturulduğu spor salonlarında yapılan bu etkinlik birçok farklı türden oluşmaktadır. Bu yazımızda son yılların en popüler sporlarından ve merak edilenlerinden birisi olan aqua gym nedir sorusuna açıklık getireceğiz. Oldukça keyifli ve sağlık açısından büyük faydaları olan bu spor düzenli olarak yapıldığında kaslarda ve eklemlerde meydana gelen hasarların hızlı ve etkili bir biçimde onarılmasına büyük katkı sağlamaktadır.

Suyun kaldırma kuvvetinden faydalanılarak yapılan aqua gym hareketleri ile kaslara ve eklemlere daha az yük binecektir. Bu nedenle yaşlı bireyler için de gayet uygun bir spordur. Özellikle eklem rahatsızlıkları olan kişiler için cazip ve daha kolay olmaktadır. Diğer adı su jimnastiği olan bu spor, özellikle son yıllarda giderek popüler bir hal almaya başladı. Fakat herhangi bir rahatsızlığı olan bireylerin su jimnastiği yapmaya başlamadan evvel mutlaka kendisi için uygun olup olmadığını öğrenmeli ve gerekirse uzman eşliğinde yapmalıdır.


Su Jimnastiği Nedir?

Su jimnastiği son yıllarda popülaritesi en hızlı artan sporların başında gelmektedir. Özellikle sağlık açısından birçok faydasının kanıtlanmış olması bu spora olan ilginin giderek çoğalmasına zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda çok da keyifli olduğu için birçok kimse tarafından rağbet görmektedir. Bu spor kısacası su içerisinde yapılan egzersizler topluluğu olarak da tanımlanabilir. Su içerisinde yapılması, suyun enerjisinden ve masaj etkisinden maksimum derecede yararlanması sağlar. Ayrıca su içerisindeki basınç sayesinde vücut kaslarının etkin bir biçimde çalışmasına katkı sağlar. Böylece eklem ve kas ağrıları azalarak vücuttaki pozitif enerjinin artması sağlanmış olur.


Aqua Gym Hareketleri Nelerdir?

Yukarıda birçok faydasından bahsettiğimiz aqua gym hareketleri nelerdir biraz da bunlara bir göz atalım. Bu hareketler vasıtasıyla vücuttaki tüm kaslar eş zamanlı olarak çalışmaya başlar ve ağrıların azalmasına vesile olur. En sık yapılan su jimnastiği hareketlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

*       Her egzersizde olduğu gibi aqua gym öncesinde de mutlaka ısınma hareketleri yapılmalıdır. Ortalama 15 dakikalık bir ısınma süresi yeterli olacaktır.

*       Ayakta dik duracak vaziyette, dirsekleri bükmeden kollar yanlara doğru açılarak küçük daireler çizilir.

*       Ayakta dik duracak vaziyette, kollar dirseklerden bükülmeden yere paralel olarak açılır, tekrar yanlara doğru indirilir. Bu hareket aynı şekilde devam eder.

*       Ayakta dik duracak şekilde bel bükülmeden bir ayak yerde ve dik, diğer ayak yana doğru açılıp indirilir. Bu hareket diğer ayak için de gerçekleştirilir.

*       Ayakta dik duracak şekilde kalça sabit tutularak eller bele yerleştirilir ve vücudun üst kısmı daire çizerek döndürülür. Dik durulmasına ve kalçanın sabit olmasına dikkat edilmelidir.

*       Bu hareketler havuzda yapılıyorsa havuz kenarından destek alınarak bisiklet sürer gibi bacaklar döndürülür. Aynı zamanda düzenli bir şekilde nefes alıp vermeye özen gösterilir.

Bahsedilen egzersizlerin yanı sıra kişi kendi durumuna göre bu hareketleri artırarak kolaylıkla uygulayabilir.

 


Aqua Gym Ekipmanları Nelerdir?

Su jimnastiği yaparken kullanılması gereken kıyafetlerden bahsedelim birazda. Aqua gym ekipmanları olarak da bilinen bu kıyafetler tıpkı mayolar gibi kolay giyilip çıkarılabilen ve çabucak kuruyabilen yapıda tasarlanmaktadır. Bu ekipmanlar ergonomik yapılarıyla ön plana çıkar ve jimnastik esnasında kişilerin rahatlıkla hareket etmelerine yardımcı olur. Ayrıca havuzlardaki klora karşı oldukça dayanıklı yapıdadır. Terlemeye karşı vücut ısısını düzende tutarak spor esnasında su ihtiyacının artmasını azaltmaya yardımcı olur. Yapılacak olan su jimnastiği hareketlerine göre kullanılabilecek muhtelif ekipmanlar bulunmaktadır. Bunlar hem havuz için uygun hem de yapılacak spor için sağlıklı tercihlerden oluşmalıdır. Böylece amaca uygun bir şekilde hizmet ederek istenilen faydayı maksimum elde etmeyi sağlayacaktır.

Aqua gym esnasında bone kullanımı hem havuz temizliği hem de saçların sağlığı için büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle mümkün oldukça bone kullanımına dikkat edilmelidir.


Aqua Gym Faydaları Nelerdir?

Aqua gym faydaları nelerdir diye sorulduğunda akla ilk ve en önemli faydası olan mesaj etkisi gelmektedir. Bunun yanı sıra genel olarak su jimnastiği faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

*       Suyun insan vücuduna sağladığı pozitif enerji sayesinde ruhen ve bedenen rahatlamaya yol açar.

*       Klasik spor hareketleri esnasında vücut eklemlerine yük biner. Bu yük bazı kişiler için acı ve ağrı verir. Fakat aqua gym esnasında suyun kaldırma kuvveti sayesinde eklemlere binen yük azalır. Bu sayede suda yapılan egzersizler klasik sporları yapmakta zorlanan bireyler için oldukça uygundur.

*       Aqua gym için herhangi bir yaş grubu kısıtlaması yoktur. Her yaştan herkes rahatlıkla yapabilir. Hatta hamileler için de son derece uygundur.

*       Düzenli yapıldığı durumlarda boyun, bel ve eklem bölgelerinde görülen ağrılarda ciddi azalmalar olduğu hissedilecektir. Bu bölgelerdeki kasların güçlenmesini sağlayacaktır.

*       Fizik tedavi gören hastalar için uzmanlar tarafından su jimnastiği önerilmektedir ve seanslar halinde yapılması için teşvik edilmektedir.

Aqua gym faydaları genel olarak yukarıdaki bahsedilenlerde olduğu gibidir. Fakat yapılacak egzersiz hareketleri ile tüm vücut kasları çalıştırılarak daha sağlıklı ve dayanıklı bir vücuda sahip olunacaktır. Spor esnasında yakılan kaloriler vücudun daha formda bir yapıya kavuşmasına imkân tanıyacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.