Havuz Blower Nedir? Ne İşe Yarar?

30-06-2021 18:03
Havuz Blower Nedir? Ne İşe Yarar?

Birçok türü bulunan blower ile ilgili olarak bu yazıda havuz blower nedir, ne işe yarar sorularına cevap vermeye çalışacağız. Böylelikle havuz sahipleri ve sorumluları ihtiyaçları olan en uygun havuz blowerı daha kolay seçerek kullanabileceklerdir. İlk olarak havuz blower nedir ondan bahsederek açıklamaya çalışalım.

Havuz blower, su içerisinde sirkülasyon sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Düşük basınç altında hava transferini sağlayan bir tür pompa çeşididir de denilebilir. Bu özelliği sayesinde endüstriyel pek çok alanda sıkça kullanılarak yüksek verimli sonuçlar elde edilmesine olanak tanımaktadır. Çalışma prensibi çok basittir. Düzenekte yer alan motorun tahrik gücünden faydalanarak ortamdaki havayı vakumlar veya basınçlandırarak hareket etmesini sağlar. Gövdesine aldığı havayı çıkış kısmına doğru hareketlendirir.  Ardından çıkış kısmından ittirerek pervaneleri hareketlendirir. Fanlar ile benzer özellikleri olsa da onlardan ayrılan bazı temel ve teknik özellikleri bulunmaktadır.

 

Fan İle Blower Arasındaki Farklar

 

Fan ile blower arasındaki farklara bakacak olursak görünüşte pek farkları yok gibidir. İkisinin de temel amacı hava dolaşımını sağlamaktır. Fakat işlevsellikleri göz önünde bulundurulduğunda belirgin farklılıkları bulunmaktadır. Şimdi bu farklılıklara birlikte bir göz atalım.

*      Fanlar belirli bir alanı havalandırır. Blower ise belirli bir noktaya odaklanarak dolaşım sağlar.

*      Fan daha büyük alanlarda kullanılır. Blower daha küçük alanlarda tercih edilir.

*      Fanlar havayı kanatları ile sağlar. Blower kendi içerisinde oluşturduğu hava akımını kanatları vasıtasıyla belli bir alana doğru yönlendirir.

*      Fanda motor ve pervaneler yeterli olur. Blowerda ise fan, dış koruma kapağı, giriş ve çıkış üniteleri yer alır.

*      Fanlar kuvvetli hava akımı sağlamak için düşük basınçta çalışabilir. Blowerlar ise yüksek hava akımı için yüksek basınca ihtiyaç duyarlar.

 

Havuz Blower Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Havuz blower seçimi son derece önemli bir aşamadır. Çünkü ihtiyaca en uygun olan blower tercih edilmediğinde hem gereksiz masraf yapılmış olur hem de istenilen fayda sağlanamamış olur. Bu nedenle ihtiyaca en uygun blower seçimine son derece özen gösterilmelidir. Bunu için;

*      Öncelikle blowerın havuzda nereye konumlandırılacağı belirlenerek yeri hazırlanır.

*      Hava akışının hangi yönde sağlanacağı belirlenir.

*      İhtiyaca en uygun blower tipinin belirlenmesi için gerekli çalışmalar yapılır. Bu konuda mutlaka uzmanından yardım alınması önerilir.

Bu hazırlıkların ardından ihtiyaca en uygun havuz blower aşağı yukarı belirlenmiş olacaktır. Düşük enerji tüketimi ve yüksek verim elde edilebilmesi için bu hususlara azami önem verilmelidir.

 

Havuz Blower Faydaları Nelerdir?

 

Havuz blower faydaları nelerdir diye merak edenler için aşağıdaki gibi bir özetleme yapılabilir.

*      Düzenli olarak hava akışı sağlar,

*      Bakımı ve montajı kolaydır,

*      Uzun ömürlü ve yüksek verimli yapıdadır.

*      Gürültü seviyesi oldukça düşüktür, rahatsızlık derecesinde ses çıkarmaz.

*      Yüksek sıcaklıkta dahi verimli olarak çalışabilir.

*      Yağsız çalışabilir, çevresel kirlilik yapmaz.

*      Dinamik balans ayarı aracılığıyla titreşim seviyesi en aza indirgenmiştir.

*      Montajı oldukça kolaydır.

*      Ortalama ömrü normal kullanımlarda 5 yıl civarı olup düzenli olarak bakımı yapıldığında daha uzun süre kullanım imkanı sunar.

 

Havuz Blower Bakımı

 

Havuz blower bakımı da tıpkı montajı gibi gayet kolay ve zahmetsizdir. Bu tür cihazlardan maksimum fayda elde edebilmek adına aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

*      Blower uzun süre verimli kullanılabilen üründür. Gerekli izolasyonu sağlandığında bu süre daha uzun olacaktır.

*      Çalışma esnasında yerinden oynatılmamalı, herhangi bir aksamı değiştirilmemelidir. İhtiyaç halinde tamamen kapatılarak gerekli işlem yapılmalıdır.

*      Rutin kontrolleri ve bakımları takip edilerek aksatılmadan yerine getirilmelidir.

*      Gerekli hallerde yine orijinal parçası tercih edilerek montajlanmalıdır. Orijinal olmayan hiçbir parça kullanılmamalıdır.

*      Bağlantı cıvataları sık sık kontrol edilerek gevşeyen varsa yeniden sıkılanmalıdır.

*      Kayış gerginlikleri çok fazla olmamalı, esneme payı bırakılmalıdır.

*      Filtreleri kontrol edilerek temizlenmelidir.

*      Basınç valfleri kontrol edilir.

*      Çalışma esnasında farklı ses gelmesi veya hareketlilikte anormal bir durumun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

*      Blower ve motor etrafında temizlik yapılarak olası sorunlara yol açmaması adına önleyici tedbir alınmalıdır.

*      Bakım esnasında göze çarpan olası sorunlar için uzman desteğine başvurularak destek alınmalıdır.

Havuz blower bakımı ile uzun süreli kullanım imkanı el etmek oldukça kolaydır. Cihazın 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olmak üzere genel olarak 3 farklı bakım şekli bulunmaktadır. Bunların aksatılmadan yapılması hem uzun ömürlü olmasına hem de istenilen düzeyde verimin elde edilmesine zemin oluşturulur. Gerekli bakımları aksatıldığında veya yapılmadığında gövde ve loblar içerisine biriken pislikler aşınmalara sebep olur. Bu da çalışma verimini azaltarak beraberinde sorunlara yol açacaktır. Blower yüksek sıcaklıkta çalışabilse de yine de soğutmaya tabi tutulması iyi olacaktır. Kış aylarında kullanıldığında ise antifriz ilave etmek yeterli olacaktır. Tüm bu hususlara özen gösterilmesi halinde havuz blowerdan üst seviyede fayda sağlanacak ve uzun yıllar kullanılabilecektir.


Diğer Havuz Kimyasalları için; Havuz Kimyasalları


Diğer Havuz Malzemeleri için; Havuz Malzemeleri

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.