Havuz Klor Kullanımı Nasıl Azaltılır

08-02-2021 23:23
Havuz Klor Kullanımı Nasıl Azaltılır

Havuzda klor kullanımı, sıklıkla tercih edilen kimyasal uygulamalarından biridir. Havuzda zararlı maddelerle reaksiyona girme özelliği olan klor, şahsi havuz ya da halka açık havuzlarda en çok tercih edilen kimyasal çeşitleri arasındadır.

İşletmeler için en çok harcanan havuz kimyasalı olan klor kullanılmadan havuzun faal halde tutulması mümkün müdür? Bu soru işletmecilerin aklına gelen en büyük soru işaretlerinden biridir. İnsanların sağlıkları için endişe ettiği havuzlarda klor durumunu sorgulamaları ya da klor yerine kullanılan farklı bir alternatifin olup olmadığını araştırmaları çok normaldir.

İlk etapta insanların aklında klorlu havuza girmek kötü bir şey gibi geliyor olabilir. Havuzu kullananların burunlarına klor kokusu gelmesi ilk etapta rahatsız da edebilir. Burada derhal şunu düşünmek gerekir. Klor zararlı bir şeyse içme suyuna neden zaman zaman klor uygulaması yapılır? 

İçme suyunda uzun yıllardır klor kullanılmaktadır. Bu sayede suyun kaynağından evlerin musluğuna kadar oluşabilecek kirlilik ya da hastalık yok edilmeye çalışılır. Bunun yanında PVC türündeki plastiklerde ya da tuzda da klor vardır.

Neden Havuzda Klor Kullanılır?

Havuzda kullanılan klor miktarını azaltmak için öncelikle klorun havuzdaki etkisinin ne olduğunun iyi anlaşılması gerekir. Bu kapsamda havuzda klor kullanılmasının nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

·        Klor, bir dezenfektan çeşididir.

·        Klor bir algisittir.

·        Klor, bir oksitleyici türüdür.

·        Klor, sudaki zararlılarla reaksiyona girerek bunları yok etme özelliğine sahiptir.

Yukarıda sayılan çok önemli özellikler sayesinde havuz, güvenli, mikrop ve zararlı bakterilerden arındırılmış bir ortam haline getirilebilir. Klorun alternatiflerini bulma niyetindeyseniz yukarıdaki özelliklerin tamamının karşılanacağı bir alternatif bulmanız gerekir.

Klor, yukarıdaki özelliklerin tamamını karşılayan, fiyatı da ucuz olan bir kimyasaldır. İşletmeler ya da havuz sahipleri tarafından klorun sıklıkla tercih edilmesinin sebebi de budur. Yukarıdaki dört özellik de sağlanmadan havuz, sağlıklı bir ortam haline getirilemez. Klor uygulaması olmadan havuzdaki mikrop ve bakterilerin çoğalması için ortam oluşacaktır.  

Klor Alerjisi Olanlar Ne Yapacak?

Bir kısım vatandaşların havuzda kullanılan klora karşı alerjisi olabilir. Peki, bu durumda ne yapılması gerekir. Öncelikle klora alerjisi olan vatandaşların klor uygulaması yapılmış halka açık havuzları kullanması uygun değildir. Bunun yanında şahsi havuzlarda klor uygulaması olmadan bakım yöntemlerinin kullanılmasında fayda vardır. Peki, bu yöntemler nelerdir?

Klor olmadan havuzun sağlıklı bir ortam haline getirilmesinde ultraviyole dezenfeksiyon yöntemi kullanılabilir. Klor kokusundan rahatsız olunması, çeşitli cilt tahrişleri, yanan gözler, kızarıklıklar gibi olumsuzluklarda hem şahsi havuz sahipleri, hem de işletmeciler havuza klor uygulamak istemezler.

Ultraviyole havuz dezenfeksiyonu hidrojen peroksitin güçlü kombinasyonlarından biridir. Hidrojen peroksit, ultraviyole ışıkla birleşerek etkili bir dezenfeksiyon sistemi oluşturur.  Her ne kadar klor uygulanmadan da havuz dezenfekte edilse de bir kısım dezavantajlar söz konusu olabilir.

Klor Uygulanmayan Havuzun Dezavantajları

Havuzda klor kullanımı bir kenara bırakılacaksa önemli dezavantajlara da hazır olmanız gereklidir. Bu kapsamda aşağıdaki dezavantajları göz önünde bulundurmanızda fayda vardır.

·        Alternatif klor ve ultraviyole sistemlerinden istifade etmeniz durumunda havuz suyundaki klor oranını 0,2 ila 0,5 kadar düşürebilirsiniz. Söz konusu oranlar çok düşük olacağı için havuzu kullanan vatandaşları etkilemeyecektir. Klor seviyesini sabitlemek maksadıyla otomatik dozaj pompalarından da istifade edebilirsiniz.  

·        Alternatif yöntemler uyguladığınızda havuza ilaveten klor uygulaması yapmanıza gerek kalmaz. Fakat burada da bir kısım dezavantajlarla karşılaşabilirsiniz. Havuz suyundaki hidrojen peroksit oranı 30-40 ppm seviyesinde olmalıdır. Bunun için de havuz suyu sürekli kontrol edilmeli ve sürekli hidrojen peroksit ilavesi yapılmalıdır.

Havuz Kloru Çeşitleri Nelerdir?

Havuz kloru çeşitleri olarak; Sıvı klor, Toz klor, Granül klor, Tablet klor, Multi Tablet klor gibi en sık kullanılan klor türlerini söyleyebiliriz. Bu klor yani dezenfektan çeşitlerini daha yakından incelemek için buraya tıklayınız.

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.