Havuz Kloru Mayo 'ya Zararı Olur Mu?

12-03-2021 09:08
Havuz Kloru Mayo 'ya Zararı Olur Mu?

Havuz Klorunun mayo üzerinde yadsınamaz bir etkisi vardır. Yaz aylarında serinlemek ve eğlenmek için tercih edilen mekânların başında havuzlar gelir. Söz konusu mekânları kullanmak için doğal olarak mayo ve bikinilerin kullanımına ihtiyaç vardır. Söz konusu kıyafetlerle havuza girmek son derece serinletici bir etki yaratabilir. Peki, havuz sonrasında mayo ve bikini üzerindeki etki nasıldır?

Deniz suyundaki yoğun tuz ve havuzdaki klordan kaynaklı olarak deniz kıyafetlerinin yıpranma durumları gözükebilir. En fazla nasıl bir zararı olabilir ki diye düşünebilirsiniz. Fakat deniz kıyafetlerinin yıkanmasından sonra ne kadar büyük bir hasarın olduğunu rahatlıkla tespit edebilirsiniz.

Havuz ya da deniz kullanımından sonra kullandığınız kıyafetlere hususi bir bakım ve temizlik uygulamak zorundasınız. Klorun etkisi ile mayonun renginin solması, gerilmesi ya da genel olarak kumaşının bozulması gibi problemlerle karşılaşılabilir.

Özellikle beyaz renkli mayolar üzerindeklor daha fazla etkilidir. Söz konusu deniz kıyafetlerinin kullanım sonrasında derhal temizliği yapılmazsa kısa sürede renk değişiminin meydana geldiği görülür. Özellikle sararma, beyaz renklerde en çok karşılaşılan problemler arasındadır.

Havuz için üretilen yüzme kıyafetleri, diğer yüzme kıyafetlerine nazaran daha özel yapıda üretilir. Özellikle yüzme sporu ile ilgilenen kişilerin havuz kıyafetleri daha özel yapıda bir kumaştan üretilir. Söz konusu kıyafetlerin de klora karşı dayanıklılığı daha yüksektir.

 

Havuz Kıyafetlerinin Temizliği

Klorun düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması, doğal olarak mayonun kullanım ömrünü uzatacaktır. Peki, söz konusu ürünlerin nasıl ve ne şekilde bakımının yapılması gerekir?

Yüzme kıyafetlerinin havuz sonrasında temizliğinin yapılması için en başta kullanım sonrasında durulanması gerekir. Durulama işlemi, kıyafet üzerindeki klor ve diğer kimyasalların temizlenmesi için çok etkili bir yöntemdir. Söz konusu işlem, temizleme için oldukça kolay bir adımdır.

Klorun temizlenmesinde uygulanacak ikinci adım, kıyafetin tamamen yıkanmasıdır. Durulama işleminden sonra kalan klor kimyasalları bu sayede kıyafet üzerinden tamamen atılabilir. Fakat kıyafet temizlenmiş olsa bile klor kokusunun halen mayonun üzerinde kaldığına şahit olabilirsiniz.

 

Havuz Kıyafetinin Yıkanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havuz kıyafetlerinin temizlenmesi esnasında dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar vardır. Bu kapsamda aşağıdaki prensipleri uygulamanız, havuz kıyafetinin daha uzun ömürlü kullanılması anlamında önemlidir.

·       Havuz kıyafetinin yıkanmasında kesinlikle çamaşır suyu kullanılmamalıdır.

·       Çamaşır suyu, havuz kıyafetinin yıpranarak zarar görmesine neden olabilir.

·       Yüzme kıyafetleri, diğer kıyafetler ile birlikte yıkanmamalıdır.

·       Mayo ve bikinilerin yıkanmasında deterjan yerine sabun gibi hafif kimyasal içeren temizleyiciler kullanılabilir.

·       Havuz kıyafetlerinin yıkanmasında en sağlıklı yöntem, söz konusu kıyafetlerin elde yıkanmasıdır.

·       Kıyafetlerin kurutulması esnasında kurutma makinesi ile değil, kendiliğinden, doğal yollarla kurumaya bırakınız.

·       Kurutma makineleri kıyafetlerin gevşemesine ve kumaşlarının zarar görmesine neden olabilir.

·       Havuz kıyafetlerinin açık havada kurutulması esnasında mandal kullanımı, kumaşın zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle çamaşır ipinde mandal kullanmayınız.

 

Klor Temizleyicilerin Kullanılması

Havuz kıyafetlerinin yıkanmasının yeterli olmadığını düşünüyorsanız ve klor kokusu hala mayo ya da bikininin üzerinde ise klor temizleyiciler kullanılabilir. Klor temizleyici ürünler eczanelerden ya da çeşitli dijital pazarlama mağazalarından temin edilebilir. Klor temizleyiciyi şu şekilde kullanabilirsiniz.

·       Bir kovaya soğuk su doldurun ve suyun içine birkaç damla klor temizleyici ilave edin.

·       Havuz kıyafetlerinizi suyun içine atın ve birkaç dakika suyun içinde bekletin.

·       Kıyafetlerinizi sudan alarak nazik bir şekilde sıkın.

·       Sıkılan kıyafetleri doğal ortamda kurumaya bırakın.

Yukarıdaki yöntemin yanında doğal yöntemlerden istifade ederek de klor temizliği yapılabilir. Havuz kıyafetlerinizi temizlemek için klor temizleyici kullanmak istemezseniz tamamen doğal bir çözelti olan sirke ve karbonatı karıştırarak temizleyici yapabilirsiniz.

Kullandığınız klor temizleyiciye ve deterjana alternatif olan sirke ve karbonat karışımını elde ya da çamaşır makinesinde yıkama işlemini gerçekleştirerek kullanabilirsiniz. Makinede yıkama işlemi yapacaksanız makinenizi kısa programa alıp deterjan gözünden sirke-karbonat karışımını ekleyebilirsiniz.

Elinizde yıkama işlemi yapacaksanız da bir kova veya küvete koyduğunuz suyun içine sirke ve karbonat karışımını koyun. Mayo ve bikinilerinizi hazırladığınız karışımın içine atın. İyice ıslandığından emin olarak havuz kıyafetlerinizi 1,5 saat kadar bu karışımın içinde bekletin.

Suda bekletilen mayo ve bikinilerinizi temiz su ile iyice kurulayın. Kıyafetleri sıkıp, doğal ortamda kurumaya bırakabilirsiniz.

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.