Havuz Kum Filtresi Ters Yıkama Nasıl Yapılır

08-03-2021 13:03
Havuz Kum Filtresi Ters Yıkama Nasıl Yapılır

Havuz filtresinin işlevine uygun şekilde çalışması için düzenli olarak ters yıkama yapılması gerekir. Bu sayede filtreden alınan verim, mümkün olduğu kadar artacaktır.

Back wash olarak isimlendirilen ters yıkama yöntemi, havuz filtresinde zamanla biriken partiküllerin yok edilmesi maksadıyla uygulanan bir faaliyettir. Filtreye dolan partiküller yüzünden filtreleme işlemi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilemez. Bu da havuzda sağlıksız koşulların oluşmasına neden olacaktır. Suyun arzu edildiği gibi temizlenmesi işlemi, ancak ters yıkama yöntemi ile yapılabilir.

Ters yıkama işlemi yapılmayan havuz filtresinde zamanla iç basınç yükselir, manometrede sarı ve kırmızı renkler görülmeye başlar. Bu durum filtrenin ters yıkama zamanının geldiğini göstermektedir.

Gerek şahsi havuzlarda, gerekse de halka açık havuzlarda taban ve duvar temizliği yapıldıktan sonra havuz filtresinin temizlenmesi tavsiye edilir. Bunun için de ters yıkama yöntemi, en ideal temizliktir. Filtrenin ters yıkama zamanının gelip gelmediğinin anlaşılması için havuz manometrelerinden istifade ile basıncın sürekli kontrol edilmesi gerekir. Basınç her zaman 1,5 ila 2,0 arasında olmalıdır. Basıncın söz konusu aralığın üzerine çıkması durumunda ters yıkama işlemine ihtiyaç duyulduğu anlaşılır.

 

Filtre Ters Yıkama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ters yıkama işlemi, basit bir işlem gibi gözükse de belli noktalara dikkat edilmesi gereken önemli bir faaliyettir. Ters yıkama işlemi yapılmadan önce havuz filtre sisteminin çalışır pozisyonda olduğundan emin olunmalıdır. Örnek vermek gerekirse havuz, bir denge deposuna sahipse denge deposunun basma vanasının açık, dip emiş vanasının ise kapalı pozisyonda olduğu kontrol edilmelidir.

Havuz vanaları uygun konuma getirildikten sonra filtre, ters yıkama işlemi için hazır hale gelmiş demektir. İşlem esnasında altı yollu vananın kolu çevrilirken pompanın kapalı konumda olması çok önemlidir. Havuz pompası çalışır durumda iken back wash konumunu hareket ettirmek filtrasyon sistemine ciddi zarar verecektir. Bu nedenle ters yıkama yapılmadan önce havuz pompası mutlaka kapatılmalıdır.

·       Ters yıkamaya başlamadan önce altı yollu vananın tahliye borusu vanası açılmalıdır.

·       Bazı havuzlarda filtre sistemlerinde tahliye borusunda vana yoktur. Vana var ise açılmalı, yok ise altı yollu vana saat yönünde çevrilerek back wash konumuna getirilmelidir.

·       Vananın üst kısmındaki şeffaf camdan suyun rengi kontrol edilmelidir. Su berrak olana kadar gözlem yapılmalıdır. Su berraklaştıktan sonra havuz pompası kapalı konuma getirilmelidir.

·       Bu işlemden sonra havuz filtresinin durulanmasına geçilir. 6 yollu vana açılarak rinse konumuna getirilmelidir.

·       Sonrasında pompa tekrar açılır. Gözetleme camından bakılarak su berraklaşana kadar çalıştırılır.  

 

Ters Yıkamanın Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Ters yıkama işleminin süresi, filtrenin kirlilik durumuna göre değişir. Filtrenin içerisinde bulunan kuvars ve cam kumunun ne kadar kaliteli olduğu gibi birçok değişken, ters yıkama işleminin süresini etkileyen hususlardır. 6 yollu vananın gözetleme camından kontrol edilerek ters yıkamanın zamanının geldiğini ve ne kadar süre yıkama işleminin yapılması gerektiği tayin edilebilir. Camda temiz su görene kadar ters yıkama ve durulama işlemine devam edilmelidir. 

 

Ters Yıkama Ne Zaman Yapılmalıdır?

Havuz filtresinin üzerinde manometre bulunmaktadır. Manometrede sarı, yeşil ve kırmızı renkler bulunur. Manometredeki gösterge her zaman yeşil renkte kalmalıdır. Sarı ve kırmızı renge gelme durumunda basıncın arttığının ve ters yıkama zamanının geldiğinin bir göstergesidir.

Manometrede görülen basınç değerleri sarı ve kırmızı değerlere gelmese dahi haftada 3 gün ters yıkama metodu ile havuza taze su alımının yapılması, ideal bir tercihtir.

 

Havuz Filtresi Kumunun Değişim Süresi Nedir?

Havuz filtresinde bulunan kuvars ve cam kumların kenar kesimleri keskin bir şekildedir. Havuzdan süzülme sonucunda partiküller söz konusu filtre kumlarına takılmaktadır. Bu durumda filtrenin verimliliği azalmaktadır. Aynı zamanda kumun keskin kenarlarının işlevini yitirdiği görülür. Bu da havuz filtresinin veriminin düşmesinin nedenlerindedir.

Havuz filtresinin kumunun değişim periyodu, ortalama 2 yılda bir kezdir. Özellikle yaz sezonunun başlamasından önce havuz filtre kumlarının değiştirilmesi tavsiye edilir. Kumun içinde topaklaşma, taşlaşma ve kirlenmenin fazla olmasının gözlenmesi durumunda kumun değişim zamanının geldiği anlaşılır.

Gerek şahsi havuzların, gerekse de halka açık havuzların her zaman temiz ve sağlıklı kalması çok önemlidir. Bunun için de en önemli ekipman,havuz filtresidir. Bunun da ters yıkama işleminin ihmal edilmemesi, havuzun her zaman temiz ve sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

 

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.