Havuz Sonrası Göz Yanması

14-02-2021 22:14
Havuz Sonrası Göz Yanması

Havuz sonrası göz yanması, havuz tutkunlarının sıkça karşılaştığı problem sahalarından biridir. Havuzlar, insan popülasyonu fazla olan mekanlar olduğu için havuzda bulaşıcı hastalıklardan tutun da enfeksiyon hastalıklarına kadar birçok probleme neden olabilir. Havuzda kullanılan yüksek klor oranı da bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bahse kon alerjik reaksiyonların başında ise ciltte kızarıklık oluşması ve göz yanması gelir.


Havuzda Neden Göz Yanması Olur?

Halka açık havuzlarda göz yanmasının en büyük sebebi havuzda kullanılan klor oranının yüksek olmasıdır. Havuzda hijyeni sağlamak adına düzenli klor uygulaması gereklidir. Her ne kadar havuzdaki bir kısım olumsuz durumlarla mücadele etmek için klor kullanımı gerekli olsa da kimi ciltlerde klor zararlı etki oluşturabilir.

Havuz sonrasında cildinizde kızarıklık tespit ediyorsanız ilk yapmanız gereken en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmektir. Doktorunuzun yönlendirmesi ile icra edilecek tedavi yöntemi, sorunun halledilmesi anlamında faydalı olacaktır.

Cilt sorununuza rağmen havuzu kullanmaya devam etmeniz durumunda hem kendinize, hem de havuzu kullanan diğer kişilere zarar verebilirsiniz.


Denizde Yüzme Sonrası Cilt Rahatsızlıkları

Ciltte kızarıklık problemleri sadece havuzda görülen problemler değildir. Deniz suyundan kaynaklı da ciltte kızarıklık ya da alerjik etkiler söz konusu olabilir. Bunun en büyük nedeni güneş yanığı oluşumudur.

Denizde yüzme sonrasında ciltte kızarıklık oluşmasına yönelik tedbir almak istiyorsanız öncelikle denize girmeniz gereken saati doğru tespit etmeniz gerekir. Güneşin tepede olduğu saat dilimi, deniz kullanımı için ideal bir zaman değildir. Denize girdikten hemen sonra tuzlu suyun bulaştığı cildinizle tekrar güneşe maruz kalmamaya özen gösterin.

Ciltte kalan tuz kristalleri nedeniyle güneş, daha fazla yakıcı etki gösterecektir. Bu şekilde güneşe direkt olarak maruz kalırsanız ciltte yanık problemleri ile karşılaşabilirsiniz.

Yanık konusunda tedbir alınması için bolca güneş kremi kullanımı ve deniz sonrasında duş alınması gereklidir. Bu sayede ciltte kızarıklık oluşmasının önlenmesi sağlanabilir.


Havuzda Yüzme Sonrasında Gözlerde Yanma Sebepleri Nelerdir?

Havuzlarda mikrop ve enfeksiyon oluşumu, büyük bir risktir. Bu nedenle söz konusu mekânlar sık sık klorlanır. Birçok havuz kullanıcısı, havuz sonrası göz yanması nedeninin havuzdaki klor olduğunu öne sürer.

Havuz kullanıldıktan sonra göz yanmasının nedenleri ile yapılmış birçok bilimsel araştırma vardır. Yapılan araştırmalar göz yanmasının nedeninin sadece havuzdaki klor olmadığını göstermektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde havuz suyundaki ter ve idrar, klor uygulaması ile daha da zararlı bir etkiye dönüşmektedir. 

Yukarıda anlatıldığı gibi kimyasal tepkime sonucunda havuz sonrası göz yanması problemi ile karşılaşılır. Havuz kullanımı esnasında bone ve havuz gözlüğü kullanılması, söz konusu zararlı etkinin azalmasını sağlayacaktır.

Numaralı gözlük kullanan kişiler için özel olarak yapılan yüzücü gözlükleri vardır. Ayrıca havuz sonrasında duş almak ve gözleri ovalayarak yıkamak göz yanmasını ortadan kaldıracaktır.

Deniz Sonrası Gözlerde Yanma Sebepleri Nelerdir?

Deniz, havuza nazaran çok daha temiz bir yüzme ortamı sağlar. Denizler, yoğun şekilde tuz barındırdığı için deniz suyu, mikropları öldürücü etkiye sahiptir. Fakat bazı bölgelerdeki deniz suyu, diğerlerine nazaran daha yüksek oranda tuz oranı içerebilir. Söz konusu mekânlarda da gözlerde yanma ve kızarıklık ihtimali daha fazladır.

Hem havuzlarda hem de denizlerde göz yanması ya da cilt problemleri gibi sorunlarla karşılaşmamak adına bir kısım önlemleri alanız gerekir. Gözleriniz hassas ise bu tür ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durmanızda fayda vardır. Bunun yanında deniz ya da havuzları kullanacaksınız deniz gözlüğü kullanıp, kullanma sonrasında duş almanız tavsiye edilir.


Yüzme Sonrasında Karşılaşılan Göz Hastalıkları

Genel olarak yüzme sonrasında karşılaşılan göz hastalıklarıaşağıdaki gibidir.

·       Bulaşıcı göz nezlesi

·       Uçuk veya herpes virüsü

·       Lens kullanmak

·       Alerjik Reaksiyonlar

Yukarıdaki rahatsızlıklar genellikle havuz suyundan kaynaklı olsa da nadire havuzun bulunduğu ortamdaki giyinme kabinlerinden kaynaklı da olabilir. Alınacak basit tedbirler ile söz konusu problemlerin önüne geçilebilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.