Havuz Yapımında Nelere Dikkat Edilmelidir

13-02-2021 10:08
Havuz Yapımında Nelere Dikkat Edilmelidir

Havuz yapımı, bir kısım özel uzmanlık alanı gerektiren faaliyetler bütünüdür. Bu kapsamda belli noktalara dikkat edilmesi gerekir. Havuz yapıldıktan sonra belli hataların telafi edilmesi imkânsızdır. Bu nedenle havuz yapımına başlamadan önce dikkat edilmesi gereken noktaları ayrıntılı şekilde araştırıp, sonrasında işe koyulmakta fayda vardır.

Öncelikle yapılması gereken havuz yapımı için bir proje hazırlanmasıdır. Havuzun betonarmesi söz konusu projeye uygun şekilde hazırlanmalıdır.

Projeye uygun şekilde başlanan projede havuz yerinin seçimine özel hassasiyet gösterilmesi gerekir. Bu kapsamda havuzun mutlaka gün ışığından azami istifade edeceği bir alana konuşlanması esastır.

Havuzun inşa edileceği alanın civarında ağaçların olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer havuzun çevresinde ağaç olursa inşa aşamasında ağacın kökleri zarar görebilir. Bunun yanında ağaç, güneş almayı engelleyecek ve havuzun ergonomik konumuna zarar verecektir.

Betonarme malzemenin yapımı esnasında beton kesimin yanında kaplama malzemeler de özenle seçilmelidir. 

Belirlenen proje esaslarına göre havuzun derinliği, cephesi, makine dairesi ve diğer konuşlanacak yapılar ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Bu sayede sonraki aşamada karşılaşılacak problemlere meydan verilmemiş olur.

Havuzun bakımının yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri de havuza verilecek meyildir. Verilecek uygun meyil ile havuz temizlik ve bakımı pratik bir şekilde yapılabilir.

Havuz Yapımında Uygulanacak Esaslar

Havuz kenarında yürüme yolu ve taşma kanalı arasındaki meyil en az % 6 olmalıdır. Bu sayede havuzdan taşan suyun etrafta birikinti oluşturmasının önüne geçilecektir. Bunun yanında etrafta toplanan pisliğin de temizlenmesi kolay olacaktır. 

Havuzdan taşan suyun etrafa eşit şekilde dağılması için hassas bir şekilde çalışma yürütülmelidir. Aksi durumda havuz estetiği bozulacak ve istenen sonuçlar alınamayacaktır.

Havuzun makine dairesi mümkün olduğu kadar korozyondan etkilenmeyecek şekilde dizayn edilmelidir. Bunun için de makine dairesine havalandırma sistemi kurulması, havuz yapımı aşamasında dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Makine dairesindeki ekipmanların kullanım ömrü de bu sayede uzun tutulacaktır. Makine dairesinde göz önünde bulundurulması gereken hususlardan biri de makine dairesine gider kanalı yapılmasıdır. Bu sayede olası su baskınlarına karşı gerekli tedbir alınmış olur.  Ayrıca makine dairesinin elektrik panosu için kaçak akım şalteri bağlanmalıdır.

Havuz altına aydınlatma ekipmanları döşenecektir. Söz konusu ekipmanlar 12 V akımla çalışacaktır. Bunun için de aydınlatma ekipmanları için trafoların düzgün bağlanması ve topraklama hattı kurulması gereklidir.

Havuz tesisatı döşendikten sonra boruların testi için iki gün zaman ayrılmalıdır. Bu süre sonunda havuz borularının sağlamlığı tescillenmiş olur.

Havuz Yapımının Püf Noktaları

Havuzda su dolu alanın yanında etrafın da inşa edilmesinde bir kısım hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bu kapsamda güneşlenme alanında karşılaşılacak kazaların önlenmesine yönelik kaymaz zemin oluşturulması gereklidir. Kaymaz zemin malzemelerinin seçiminde kaliteli ve ihtiyaca yönelik malzemelerin seçimi önemlidir.

Havuzlar ıslak zeminli alanlar olduğu için kaza olma ihtimali yüksektir. Bu kapsamda havuz kenarında keskin detayların olmamasına dikkat edilmelidir.

Havuzun temizliği, kurulacak filtreleme sistemi ile sağlanır. Bu kapsamda kurulacak filtrasyon sisteminin günde 3 çevrim yapacak kapasite ve kabiliyette olması gerekir. Bu kapsamda bir çevrim süresinin 8 saat olduğu düşünülerek gerekli hesaplama yapılmalıdır.

İnşa edilen her yapıda olduğu gibi havuz yapımında da havuzun sağlam bir zemine kurulması çok önemlidir. Bu kapsamda havuz taban ya da perde betonunun tek seferde dökülmesi gerekir. Bu sayede atılacak betonda çatlama ya da ilerleyen süreçte havuzda su kaçağı gibi sorunlar oluşmayacaktır.

Havuzun zemin ve perde betonları dökülürken havuzun tüm hidrolik bağlantılarının süzgeç ya da aydınlatma sistemlerinin kurulu olması gerekir.

Havuzda kullanılan kalıp sisteminde talaş ya da tahta gibi kalıp parçalarının olmamasına dikkat edilir. Bu sayede daha sağlam bir yapı kurulmuş olacaktır. Her türlü ayrıntı düşünülerek tasarlanan havuz yapımında çok güzel ve etkin sonuçlar alınacaktır.   

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.