Havuzda Bulaşan Hastalıklar Nelerdir

08-02-2021 23:07
Havuzda Bulaşan Hastalıklar Nelerdir

Havuzlarda bulaşan salgın hastalıklar, havuz kullanımında en hassas olunması gereken konular arasındadır. Özellikle sıcak yaz günlerinde serinlemek maksadıyla kullanılan mekânların başında havuz gelir. Denize yakın bölgelerde ikamet etmeyen kişiler, havuzdan istifade ederek gerekli tatmini yaşamaya çalışırlar.  

Her ne kadar istenmese de havuzlarda bir kısım hastalıklara yakalanma ihtimali vardır. Özellikle gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda havuzlarda salgın hastalıkların yaygın olarak görüldüğünü söyleyebiliriz. Genel olarak havuzlarda görülen hastalıklar şu şekilde sıralanabilir.

·        İshal rahatsızlıkları

·        Cilt rahatsızlıkları

·        Kulak hastalıkları

·        Solunum yolu rahatsızlıkları

Yüzme, eğlenceli bir faaliyet olduğu gibi spor için de yaygın olarak tercih edilen alanlardan biridir. Haftada 2,5 saatlik yüzme antrenmanı, kondisyonunuzun dinç kalması için muhteşem bir faaliyet olacaktır. Söz konusu spor alanı eklem ve kas gruplarının yoğun olarak zorlanmasını sağlamadığı için uzun süre yapılabilir.

Havuzdaki Salgın Hastalıklar Nasıl Engellenir?

Havuz işletmeciliğinde havuzun her zaman temiz ve sağlıklı koşullarda bulundurulması he yasal hem de vicdani bir sorumluluktur. Yoğun olarak kullanılan havuzlarda zamanla mikrop ve zararlı bakterilerin üremesi söz konusu olabilir. Bu da havuzun çeşitli salgın hastalıkların oluşmasına neden olacaktır.

Havuzun PH oranı 7,2-7,6 aralığında, klor seviyesi de 1-3 ppm aralığında tutulmalıdır. Söz konusu aralıktan sapma olması durumunda havuzda sağlıksız koşulların oluştuğuna işarettir. Hiç kimse eğlence maksadıyla kullandığı havuzda hastalanmak istemez. Bu kapsamda havuz suyunun ölçüm kitleri ile sık sık kontrol edilmesi sonucunda havuzdaki zararlı etki ortadan kaldırılır. Alınacak basit tedbirler ile havuzda salgın hastalık oluşumunun önüne geçilebilir.

Klor ve PH Oranını Korumak

Havuzda mikrop ve zararlı bakteriler ile mücadele eden en etkili kimyasal, klordur. Klor, mikropları öldürmek için kullanılan etkili bir asittir. Havuz ve jakuzilerde mikropları öldürmek için klor kullanılır. Havuz için 1-3 ppm araığında sapma olduğunda klor uygulaması yapılmalıdır.

Havuzda bulaşan salgın hastalıklara davetiye çıkaran durumlardan biri de havuzun PH seviyesinin yükselmesidir. 7,2-7,6 aralığının dışında bir PH oranı tespit edildiğinde PH düşürücü uygulaması ile havuz suyu ideal seviyeye getirilmelidir.

Suda bulunan pislik, idrar ya da dışkı gibi olumsuzluklar klor ve PH düşürücü uygulaması ile yok edilebilir. Bu tür olumsuzluklarda süratle havuz suyuna müdahale edilmezse sağlıksız koşullar oluşacak ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkacaktır.   

Klorun PH ve klor oranı sık sık kontrol edilerek hangi kimyasaldan ne ölçüde kullanılması gerektiğine karar verilebilir. Bunun için de havuz ölçüm kitlerine ihtiyaç vardır. Havuzdaki PH oranının sapması, özellikle cilt ve göz hastalıklarına neden olacaktır.

Kimyasal uygulamasında göz önünde bulundurulması gereken konulardan biri de kimyasalların anında etkisini göstermediğidir. Bu kapsamda kimyasal uygulaması havuzun aktif kullanılmadığı gece saatlerinde yapılırsa sabah saatlerine havuz hazır olacaktır.

Covid-19’un Yüzme Havuzlarına Etkisi Var Mıdır?

Bakımı düzenli olarak yapılan havuzlar covid-19 döneminde de sağlıklı şekilde kullanabilirsiniz. Gerekli bakım malzemelerini uygulayan havuzların covid-19’un yayılımını hızlandırdığına dair de yapılan bilimsel bir çalışma yoktur.

Düzenli şekilde bakımı yapılmayan havuzların sadece covid-19 pandemi sürecinde değil, normal zamanlarda da havuzda hastalık yayılmasını hızlandırdığı bir gerçektir.  

Tifo ya da kolera gibi hastalıklar, su yolu ile bulaşan rahatsızlıklardır. Söz konusu rahatsızlıklar doğal olarak bakteriyel hastalıklardır.  Covid-19 ise viral bir hastalık çeşididir. Doğal olarak havuz, covid-19’u tetiklemez.  

Sonuç olarak havuzunuzda gerekli tedbirleri alarak son derece sağlıklı, temiz ve bakımlı havuzlar elde edebilirsiniz. Havuzlarda bulaşan salgın hastalıkların da bu sayede önüne geçilecektir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.