Havuzda Yüzen Böcekler

08-02-2021 23:13
Havuzda Yüzen Böcekler

Havuzdaki büyük problemlerden biri de havuzda yüzen böceklerdir. Havuzlar, düzenli olarak klor ve kimyasal uygulaması yapılan mekânlardır. Buna rağmen zaman zaman havuza düşen sinek, böcek gibi yaratıkların varlığına şahit olursunuz. Havuza düşen böcek ya da sinekler kanatları ıslandığı için kolay kolay havuzdan çıkamaz. Bu durum da havuzu kullanan bireylerin rahatsız olmasına neden olacaktır.

Dilerseniz aşağıda, havuzda en çok rastlayacağınız böcek türlerini anlatalım. Genellikle suda iki tür böcek cinsi ile karşılaşırsınız.  

Su Kayıkçıları

Su kayıkçıları, ilk görünüşte insanlara ürkütücü gelebilir. Boyu kabaca 1,5 cm olan su kayıkçıları garip bir vücut şekline sahiptir. Böceğin arka pençeleri kürek şekline dönüşerek havuzda hızlı hareket etmeyi sağlar.

Bahse konu böcek türü, havuzda iken vücudunuza temas ettiğinde acı verici şekilde rahatsız edebilir. İyi uçabilen böcek türü, dekoratif bir süs havuzunda dahi aniden ortaya çıkabilir. Özellikle geceleri daha çok ortaya çıkan böcek türü, sudaki plankton ve yavru balıklar ile beslenir. Söz konusu böcekler, akvaryum ya da bahçe havuzlarında balıklara da zarar verir.

Su kayıkçıları havuzların aktif olarak faaliyet göstermeye başladığı Haziran ayından itibaren görülmeye başlar. Havuzda saç kılı, ölü deriler ya da vücut yağlarının artması ile birlikte söz konusu canlılar kendilerine yaşam alanı bulur.   

Bahse konu böceklere karşı alınacak tedbir, havuzdaki klor oranının 0,2 ppm’nin üzerine çıkmasını sağlamaktır.

Havuzda yüzen böceklerden olan su kayıkçıları, kahverengi ve yeşil karışımı bir renge sahiptir. Büyük gözleri olan canlı, genellikle 1,5 cm’den daha fazla büyüyemez.

Böceğin arka bacakları, öndeki bacaklarından daha uzundur. Bu sayede suda kolay hareket edebilir.

Su Kayıkçıları Nasıl Beslenir?

Su kayıkçıları, sudaki yosun, bitki, sivrisinek larvası ve sudaki değişik mikroorganizmalar ile beslenirler. Zehirli olmayan söz konusu böceklerin zararlı olduğun da söyleyemeyiz. Oldukça uysal canlılar olan su kayıkçıları havuz kullanıcılarını doğal olarak rahatsız eder. 

Su kayıkçılarından kurtulmak için havuza klor uygulanması gerektiğini yukarıda belirtmiştik. Söz konusu canlıların yosun ile beslendiğini düşündüğümüzde havuza yapılacak yosun önleyici takviyesi ile de bahse konu canlılardan kurtulabilirsiniz.

Su kayıkçıları, üreme döneminde yumurtalarını yosunların içine bırakırlar. Kuluçka döneminden sonra böcekler yumurtadan çıkarak yosun yiyerek hayatta kalmaya devam ederler.

Havuzdaki Böceklerden Nasıl Kurtulursunuz?

Havuzdaki böceklerden kurtulmak için basit bazı tedbirler alabilirsiniz. Bu kapsamda aşağıdaki hususları dikkate alabilirsiniz.

Sıyırıcı kullanarak havuzda bulunan böceklerden kurtulabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, böcekler uçma kabiliyetine sahip olduğu için sıyırıcı ile çıkarılır çıkarılmaz uçabilirler. Havuzdan çıkan böceklerin tekrar uçarak havuza kaçmaması için tedbir almanız gerekir.

Havuzu vakumlayarak da söz konusu canlılardan kurtulabilirsiniz. Bunun için otomatik temizleme makineleri kullanabileceğiniz gibi bu işlemi manuel olarak da gerçekleştirebilirsiniz.  

Havuzu fırçalayarak içerisinde bulunan algleri yok edebilirsiniz. Bu sayede sağa sola yapışan alglerden kurtularak böceklerin besin kaynağını yok etmiş olursunuz. Havuzun merdivenlerinin fırçalanarak temizlenesi durumunda böcekler havuza kayacaktır. Havuza yapılacak şoklama uygulaması ile de tüm böcekler öldürülebilir.

Böceklere yönelik yapılan şok uygulaması, haftalık uygulanan normal bir şok uygulaması değildir. Havuzdaki algleri öldürmeye çalışıyorsanız en az iki doz klor uygulaması yapmanızı tavsiye ediyoruz. Suyun rengi koyu yeşil ise, havuza uygulanan şoku, 3 ya da 4 katına da çıkarabilirsiniz.   

Havuzun düzenli olarak temizlik ve bakımının yapılması durumunda havuzdaki böceklerden kısa sürede kurtulabilirsiniz. Düzenli bakım ile hem havuzdaki alg oluşumu engellenir, hem de havuzda yüzen böceklerden kurtulmuş olursunuz.





 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.