Olimpik Havuz Ölçüleri

01-05-2021 17:36
Olimpik Havuz Ölçüleri

Olimpik havuz ölçüleri uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenmiştir. Bu ölçülere uygun bir şekilde tasarlanması ve kullanıma hazır hale getirilmesi gerekir. Dünyanın hemen her yerinde aynı ölçülerde ve standartlarda imal edilmektedir. Yarı olimpik ve tam olimpik olmak üzere 2 alt gruba ayrılır.

Olimpik yüzme havuzlarının ölçüleri Uluslararası Yüzme Federasyonu (FENA) tarafından belirlenmektedir. Bu ölçüler 25 m genişliği ve 50 m uzunluğunda olup derinliği en az 2 m olmalıdır. Standart olarak belirlenen bu ölçülerin yanı sıra bir havuza olimpik denilebilmesi için en az 21 m genişlik, 50 m uzunluk ve yine en az 2 derinlikte olması gerekmektedir.

Olimpik havuzlarda her biri 2,5 m genişliğinde 10 kulvar bulunur. Yarış esnasında ise sporcuların birbirlerini rahatsız etmemeleri amacıyla 8 şerit olarak kullanılır.

 

Olimpik Havuz Çeşitleri ve Ölçüleri 

 

Yukarıda olimpik havuz çeşitleri ve ölçüleri ile ilgili genel bir giriş yapmıştık. Şimdi de bu konuyu biraz daha açarak detaylı bir şekilde ele almaya çalışalım.

 

Tam Olimpik Yüzme Havuzu ve Özellikleri

 

Olimpik havuz denildiğinde genelde akla tam olimpik yüzme havuzu gelir. Bu nedenle çoğu zaman tam diye ayrıca belirtilmeden kullanılır. Bu tür havuzların standartları FENA tarafından belirlenir ve ölçüleri uyan her havuza artık olimpik havuz denilebilir. Bu ölçüler dışında kalan hiçbir havuz, olimpik havuz adını alamaz. Olimpik havuz olabilmek için gerekli koşulları sağlamayan havuzlar aynı zamanda olimpik olarak yüzme sporlarında da kullanılamaz.

Tam olimpik yüzme havuzu özellikleri genel olarak şu şekildedir.

*      Standartları Uluslararası Yüzme Federasyonu tarafından belirlenir.

*      Tam olimpik havuzlar 50*25*2 m ölçülerindedir.

*      Havuz yüzey alanı 1250 m2

*      Havuz sıcaklığı 25-27 derece arasında olmalıdır.

*      Toplam 10 kulvardan oluşur.

*      İlk tam olimpik yüzme havuzu İngiltere’de 1982 yılında yapılmıştır.

 

Yarı Olimpik Yüzme Havuzu ve Özellikleri

 

Yarı olimpik yüzme havuzları da tıpkı tam olimpik havuzlarda olduğu gibi FENA tarafından belirlenen standartlara göre imal edilir. Ülkemizde ve FENA üyesi tüm ülkelerde bu ölçüler çerçevesinde tasarlanır.

Yarı olimpik yüzme havuzu özellikleri ise aşağıdaki gibidir.

*      Standartları yine Uluslararası Yüzme Federasyonu tarafından belirlenir.

*      Yarı olimpik yüzme havuzu ölçüleri 25*12,5*2 m’ dir.

*      Havuz yüzey alanı 312,5m2’dir.

*      Havuz sıcaklığı tam olimpik havuzda olduğu gibi yine 25-27 derece arasında olmalıdır.

*      Toplam 5 kulvardan oluşmaktadır.

 

Olimpik Havuz Malzemeleri

 

Uluslararası müsabakalarda kullanılmak ve bu müsabakalara hazırlanmak için yararlanılacak olan olimpik havuz malzemeleri genel olarak aşağıdaki malzemelerden oluşmaktadır.

*      Cankurtaran ve hakem koltukları,

*      Engelli asansörü,

*      Ayırıcı topları,

*      Kromajlı ayırıcı aksesuarları,

*      Ayırıcı toplama aracı,

*      Roma, Seul ve Moskova model kulvar ayırıcıları,

*      İşaret direkleri,

*      Ankrajlar ATS,

*      Dönüş panelleri,

*      Ayarlanabilir ve sabit atlama platformları.

 

Olimpik Yüzme Havuzları Özellikleri

 

Olimpik yüzme havuzları ve özellikleri ile ilgili diğer hususlar şöyle izah edilebilir.

*      Cankurtaran koltukları tüm havuza hakim olabilecek yükseklikte ve uygun malzemeden üretilmektedir. Böylelikle ihtiyaç duyulması halinde en hızlı bir şekilde müdahaleye imkan tanır.

*      Engelli asansörleri havuzu kullanacak engelli sporcuların ve yarışmacıların kullanımı için gereklidir. 360 dereceye kadar dönebilme ve 120 kiloya kadar taşıyabilme kapasitesine sahiptir.

*      Ayarlanabilir veya sabit atlama platformları aracılığıyla havuzun derinliklerine sağlıklı bir biçimde atlamaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca yapısı gereği kaymayı engelleyerek sporcuların sağlıklı bir şekilde hareket edebilmelerine yardımcı olmaktadır.

*      Ayırıcı topları havuzda sporcuların zarar görmesine yol açabilecek bir yapıda değillerdir. İhtiyaç halinde monte edilmesi ve taşınması oldukça kolaydır. Havuzun olimpik veya yarı olimpik olmasına bağlı olarak 50 m veya 25 m uzunluğunda olmaktadır. Özel olarak tasarlanarak olimpik havuzlar için üretilmektedir.

*      Ayırıcı toplama aracı, havuzdaki kulvar ayırıcı topları hızlı ve kolay bir şekilde toplayarak bir araya getirmektedir.

*      Yaylanıyormuş gibi his veren sağlam başlangıç platformları tercih edilir. Bu platformlar su yüzeyinden yaklaşık 0,5 m ila 0,75 m aralığında tasarlanır.

*      Yüzme yönü boyunca devam eden kulvar halatları ve uçlarında da dubalar mevcuttur.

*      Başlangıç yapılacak tüm alanlar her taraftan net olarak görülebilecek şekilde numaralandırılır.

*      İlk kulvar başlangıç yönünden itibaren yüzme istikametine doğru bakarken sağ taraftan itibaren başlatılır.

*      50 metrelik müsabakalarda ters yönden de başlanabileceği için ilk kulvar adına söylediğimiz kural geçersiz olacaktır.

*      Havuz boyunca uzanan bayraklı halatlar su üzerinden yaklaşık 2 m (1,8 m ila 2,5 m arasında) yüksekte ve bitiş noktasından 5 m kadar uzağa yerleştirilir.

*      Her bir bitiş noktası ile kulvar halatları arası mesafe 15 m olacak şekilde ayarlanır.

*      Kullanım haricinde ve yarışma boyunca su sıcaklığı 25-28 derece arasında tutulur. Sporcuların etkilenmemesi için bu husus önemlidir.

*      Kulvar işaretleri zemin rengiyle karıştırılmayacak kadar zıt renkte ve koyu olarak ayarlanır.

*      Bölmeler bitiş noktası ise sert olarak yapılır ve yüzme istikametini enlemesine kaplayacak vaziyette ayarlanır.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.