Prefabrik Havuz Yapımı

12-03-2021 09:13
Prefabrik Havuz Yapımı

Prefabrik havuz, özellikle Amerika ve Avrupa’da sıkça tercih edilen havuz çeşitlerinden biridir. Son derece pratik bir şekilde inşa edilmesi, söz konusu havuzların tercih edilmesinin en büyük nedenidir. Yüzme havuzları genel olarak vinil, beton, fiberglas ve standart yöntemler uygulanarak inşa edilir. Standart havuzların da üstün yönleri olsa da prefabrik havuzların da kendine göre çok üstün avantajları vardır.

·       Çok daha uygun maliyete inşa edilebilir.

·       Tasarım alternatifleri çok daha fazladır.

·       Kısa sürede kurulma imkânına sahiptir.

·       Pürüzsüz bir yapısı vardır.

·       Prefabrik havuzlar klor ve tuz havuzu sistemi ile uyumlu yapıdadır.

·       Çeşitli kimyasallara duyulan ihtiyacı azaltır.

·       Havuz yeniden bir kaplamaya ihtiyaç duymaz.

·       Pürüzsüz olması nedeniyle yosun oluşumuna karşı çok daha idealdir.

·       Dayanıklılığı çok üst seviyededir.

·       Sahip olma maliyetinin düşüklüğünün yanında bakım maliyeti de çok düşüktür.

Beton yüzme havuzlarının kurulum süresi birkaç ay sürebilirken prefabrik havuzların kurulum süresi birkaç gün içerisinde tamamlanır. Havuzun bakım maliyeti de havuz seçiminde mutlaka göz önünde bulundurulması gereken hususlardan biridir. Bu kapsamda prefabrik havuzlar çok ideal bir seçimdir. Mikrop ve bakteri oluşumuna neden olan etmenlerin çok daha az sayıda olduğu düşünüldüğünde bu havuzların avantajı daha da ön plana çıkmaktadır.  

 

Prefabrik Havuzların Dezavantajları Var Mıdır?

Prefabrik havuzların çok önemli avantajları olduğu gibi göz önünde bulundurulması gereken dezavantajları da vardır. Aşağıda söz konusu dezavantajların neler olduğunu görebilirsiniz.

Prefabrik havuzlarda özelleştirme seçeneği kısıtlıdır. Bunun yanında beton havuzlarda özelleştirme alternatifi çok daha fazladır. Yapımında kullanılan malzemenin beton malzemeye göre daha dayanıksız olacağı da aşikârdır. Fakat söz konusu havuzların rahatlığı, bu dezavantajı ortadan kaldıracaktır.

 

Prefabrik Havuzlar Nasıl Tasarlanır?

 

Önceki dönemlerde prefabrik havuz tasarımalternatifleri oldukça sınırlı idi. Sadece deniz mavisi tonlarında, dikdörtgen yapıda havuzlar inşa ediliyordu. Bundan başka bir alternatif istiyorsanız söz konusu havuzu inşa ettiremezdiniz. Günümüzde ise alternatifler neredeyse sınırsız bir hal aldı. Modern havuz üretim tekniklerinde tüm havuz şekilleri için vinil bir astar üretilir.

Günümüz dünyasında sınırsız sayıda üretilen astarlar, prefabrik havuzlarda sınırsız renk ve desen alternatifini beraberinde getirmiştir. Söz konusu havuzların ilerleyen dönemde renk ve tasarımını değiştirmek isterseniz yapmanız gereken tek şey astar rengini değiştirmektir. Bu seçenek, fiberglas ya da beton havuzlarda mümkün olmayan bir seçenektir.

Prefabrik havuzların kullanım süresi tamamen satın aldığınız havuzun kalitesi ile ilgili bir durumdur. Fakat genel anlamda ifade etmek gerekirse söz konusu havuzların kullanım ömrü yaklaşık 30 yıldır.

 

Prefabrik Havuzların Kurulumu Nasıl Yapılır?

 

Bir alana prefabrik havuz kurulacağı zaman öncelikle kurulum alanı kazılarak dengesiz durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Zemin kısmının dengeye getirilmesi için gerekirse çakıl ya da kum gibi ekipmanlar kullanılabilir. Havuz ne kadar düz bir zemine yerleştirilirse o kadar sağlıklı şekilde faaliyet gösterecektir. Genel anlamda bir prefabrik havuzun kurulum aşamasını aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz.

·       Havuz alanının kazılması

·       Zeminin ayarlanması ve tesviyesinin yapılması

·       Havuz ve filtrasyon sisteminin kurulması

·       Su tesisatının kurulması

·       Havuz kabuğu doldurma işleminin yapılması

·       Verena kurulumunun yapılması

·       Havuz çitinin tesis edilmesi

Havuz kurulumu genel anlamda yukarıdaki aşamalardan geçirilerek yapılır. Bunun yanında havuz inşasında aşağıdaki hususların bilinmesinde fayda vardır.

·       Havuzun inşası genellikle 3-6 hafta arasında tamamlanır.

·       Havuz yapımında kullanılan iç ve dış malzemenin kaliteli ürünlerden seçimi önemlidir.

·       İlerleyen dönemde havuz ile ilgili herhangi bir problem yaşamak istemiyorsanız havuzun doğru bir biçimde ayarlandığından ve tesviyesinin hassas şekilde yapıldığından emin olmalısınız.

·       Havuz ve verandanın birbirine bağlanma şekli son derece önemlidir.

 

Prefabrik Havuz Fiyatları

 

Prefabrik havuz fiyatları, kullanılan malzemenin türü ve kalitesine göre değişir. Genel olarak beton bir havuz maliyetine göre prefabrik havuz yaptırmanın maliyeti % 10 daha uygun bir fiyata mal olur. Havuz bakım maliyetlerinin son derece cazip olduğunu düşünürsek söz konusu havuzların çok daha uygun fiyata inşa edildiğini değerlendirebiliriz.

Havuzun ne denli lüks yapıldığı, hangi aksesuarların kullanıldığı gibi hususlar havuz yapım maliyetini doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle havuzun ne kadarlık bir fiyata mal olacağı büyük oranda ihtiyaçlarınız ile ilgili bir durumdur. İhtiyaçlarınıza göre bir prefabrik havuzun maliyeti zaman zaman beton bir havuzdan da maliyetli olabilir.

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.