Sauna Kullanmanın Sağlığa Faydaları

21-02-2021 12:55
Sauna Kullanmanın Sağlığa Faydaları

Sauna kullanmanın sağlığa faydaları konusunda yapılmış birçok bilimsel araştırma vardır. Sauna, 70-100° arasında ısıtılan oda demektir.

Geleneksel Fin saunaları da genel olarak % 10-20 arasında bağıl nem oranına sahiptir. Diğer sauna türlerinde ise nem oranı daha yüksektir. Örnek vermek gerekirse Türk saunalarında nem oranı çok daha yüksektir.

Sauna kullanımı esnasında cilt sıcaklığı 40° C’a kadar yükselir. Cilt sıcaklığının yükselmesi durumunda ağır terleme meydana gelir. Bu durumda vücut, cildi serin tutmaya çalışırken kalp atışı artar. Genel anlamda saunada geçirilen süre içerisinde bir bardak su kaybedilmesi, normal bir durumdur.

 

Sauna Türleri Nelerdir?

Saunanın ısıtılma yöntemlerine göre sauna türleri vardır. Bu kapsamda kullanılan sauna türlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Odun Yakma

Sauna odasının ve sauna taşlarının ısıtılması için odun kullanılır. Odun ile ısıtılan saunalarda nem oranı genellikle düşüktür. Bunun yanında saunanın sıcaklığı da yüksektir.

Elektrikle Isıtma

Odun ile ısıtılan saunalara benzer bir mekanizma ile ısıtılan saunalarda da sıcaklık yüksek, nem düşüktür. Zemine bağlanan bir sistem ile elektrik ile sauna odası ısıtılır.

Kızılötesi Odası

Kızılötesi saunaların işleme mekanizması odun yakan ve elektrikle ısıtılan saunalara nazaran biraz daha farklıdır. Sauna odasına kurulmuş olan özel lambalar, tüm odanın ısıtılmasına yönelik değil, sadece kullanıcının vücudunu ısıtmaya odaklıdır. Odanın sıcaklığı, doğal olarak diğer sauna çeşitlerinden daha düşüktür. Fakat kişi, diğer sauna çeşitlerinde olduğu gibi yeterince terler. Söz konusu saunalar genel olarak 60° C’da faaliyet gösterir.

 

Saunada Kalmanın Sağlığa Faydaları

İnsanlar yıllardır sauna kullanarak büyük keyif alıyorlar. İnsanlar stressiz bir ortamda rahatlamak maksadıyla söz konusu ortamdan istifade ederler.  

Sauna Vücudu Rahatlatır

Saunaya girdiğiniz andan itibaren kendinizi dışarıdaki ortamdan soyutlarsınız. Bu da dışarıda dikkatinizi çeken, telefon, bilgisayar gibi vakit alıcı cihazlardan uzaklaşmanız anlamına gelir. Saunaya girdiğiniz andan itibaren tek yapmanız gereken arkanızı yaslanıp dinlenmektir.

Endorfin Hormon Salgısı Artar

Saunaya girdiğiniz andan itibaren sıcaklığın etkisiyle kalp hızınız artacaktır. Bu durumda vücuttaki endorfin salgısı artacaktır. Bu da kendinizi rahat hissetmenize ve mutlu olmanıza destek olacaktır.

Sauna, Sosyalleşmeyi Sağlar

Arkadaşlarınız ya da yakın çevreniz ile saunada vakit geçirmeyi seviyorsanız, bu sizin için harika bir sosyalleşme yoludur. Saunada kaldığınız sürede kimse telefonu ile meşgul olmayacak, dikkati dağılmayacaktır. Burada kaldığınız sürede sosyalleşerek harika vakit geçireceksiniz.

 

Saunayı Nerede Bulabilirim?

Saunayı insanlar şahsi olarak evlerine yaptırabilirken spa ya da spor merkezlerinden istifade ederek de sauna kullanabilirler. Maddi imkânlar müsaitse evinize sauna yaptırarak yukarıda anlatılan konforu evinize taşıyabilirsiniz.

Saunayı, rahatlığınızın yanında sağlık koşullarını düşünerek de tercih edebilirsiniz. Belli hastalıklara çok iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanan saunanın sağlığa faydalarını yanı başınızda hissedebilirsiniz.

 

Saunanın En Bilinen Faydaları

Saunanın yaygın olarak bilinen 12 faydası vardır.

·       Sauna, vücudun genel sağlığı, zindeliği ve performansının artırılması için çok faydalıdır.

·       Sauna, yoğun fiziksel aktivitelerden sonra dinlenmeye yardımcı etkisi olan mekânlardır.

·       Sauna ile vücudunuzdaki toksinler terleme ile temizlenir.

·       Beyin sağlığının korunması ve iyileşmesi için çok faydalıdır.

·       Hayatın stresini atmak adına çok ideal mekânlar arasındadır.

·       Saunalar, daha derin ve rahat bir uyku süreci yaşamanıza destek olur.

·       Saunalar, hastalıklarla mücadele konusunda tedavi edici etkiye sahiptir.

·       Saunada terleme ile cildin temizlenmesi sağlanır.

·       Saunada geçirdiğiniz sürede önemli oranda kalori harcarsınız.

·       Sauna kullanarak rekreasyonel ve sosyal faydalar sağlarsınız.

·       Sauna kullanıcıları, kullanım sonrasında kendilerini iyi hissederler.

·       Sauna, kan dolaşımı düzenleyerek kan damarlarının genişlemesine neden olur. bu da kanın vücudunuzda daha özgür bir şekilde dolaşmasına yardımcı olur.

Sauna kullanmanın sağlığa faydalarından azami istifade etmek için düzenli olarak söz konusu mekânları kullanabilirsiniz. Bu sayede sağlıklı bir hayat yaşamanın yanında stresten uzak, mutlu bir hayat yaşayabilirsiniz. Dinamik bir hayat arzu ediyorsanız saunaya gitmek için acele etmelisiniz.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.