Şişme Plastik Havuz Temizliği Nasıl Yapılır

08-03-2021 12:21
Şişme Plastik Havuz Temizliği Nasıl Yapılır

Şişme plastik havuz, özellikle çocuklara yönelik geliştirilen havuz çeşitlerinden biridir. Söz konusu havuzlarda filtrasyon mekanizması olsun ya da olmasın havuzun düzenli olarak boşaltılıp bakımının yapılması gerekir.  

Şişme plastik havuz, kaydırak sistemi ile de kullanılıp çocuklarınızın eğlenceli bir yaz geçirmesine destek olabilir. Ancak söz konusu havuzlar da diğer havuz çeşitleri gibi boğulma riskinin olduğu alanlardır. Bunun yanında havuzların bakımının düzenli şekilde yapılmaması durumunda hastalık yayma riski vardır. Bu kapsamda çocukların havuzu kullandığı anlarda ihmal edilmeksizin takip edilmesi ve düzenli şekilde bakımının yapılması gerekir.

Şişme havuz temizliği, havuz dezenfektanlarının kullanılması güvenli değildir. Bunun nedenini aşağıdaki şekilde sayabiliriz.

·       Suyun büyü bir kısmı dökülme ya da sıçrama nedeniyle eksilir. Bu da kullanılacak dezenfektan miktarının ayarlanmasının zor olması demektir.

·       Mikropların öldürülmesine yönelik kullanılan dezenfektanların deri parçaları ya da kirleri yok etme kabiliyeti yoktur.

·       Sirkülasyon sistemi olmadığı için dezenfektan malzemeleri gerekli etkiyi göstermez.

 

Şişme Plastik Havuz Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Büyük boyuttaki şişme plastik havuz sistemlerinde filtre ve dezenfeksiyon mekanizmasına ihtiyaç vardır. Mikrop ve zararlı bakterilerin çoğalmasını engellemek adına filtre ve dezenfekte sisteminin kurulmasına ihtiyaç vardır.

Küçük boyuttaki şişme plastik havuzların ve bunların kaydırak sistemlerindeki suyun düzenli olarak değiştirilmesi, en iyi bakım yöntemidir. Havuz boşaltıldıktan sonra yapılacak işlemleri şu şekilde sınıflandırabiliriz.

·       Havuzdaki kalıntılar temizlenmelidir.

·       Havuzdan çıkan kirler temiz su ile durulanmalıdır.

·       Havuz ve kaydırak sisteminin doğal yollarla kuruması beklenmelidir.

·       Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra havuz tekrar doldurulabilir.

Çocuğunuzun cildi hassas veya sık hastalanan bir bünyeye sahipse mümkün olduğu kadar havuzdan uzak tutulması gerekir. Özellikle kusma ve ishale neden olan mikropların şişme plastik havuzlarında yayılma ihtimali daha yüksektir.

Mikrop yayılmasını önlemek adına küçük boyuttaki şişme plastik havuzlar okul, kamp ya da çocuk bakım programlarında kullanılmamalıdır. Havuz bulunan ev ya da özel mekânlarda küçük çocukların havuza tuvaletini yapması gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu durumda yapılması gereken işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz.

·       Havuza tuvaletini yapan çocuğu derhal havuzdan dışarı çıkarın.

·       Tek kullanımlık eldivenler temin edin.

·       Eldivenle pisliği havuzdan mümkün olduğu kadar çıkarın.

·       Havuz suyunu boşaltın.

·       Havuzu temizleyerek gerekli dezenfekte işlemini yapın.

·       Yüzey kısımların temizliğini sabunlu su ile yapın.

·       Temiz su ile durulama işlemi yapın.

 

Şişme Plastik Havuzların Kapasitesi Kaç Litredir?

Şişme plastik havuzların hacminin büyük olması durumunda yukarıda da açıklandığı gibi mutlaka dezenfektan kullanılmasına ihtiyaç vardır. Bu tür havuzlarda dezenfektan kullanmazsanız havuz her daim hastalık saçmaya devam edecektir.

Şişme plastik havuz alacağınız zaman satıcı ile havuzun bakımının nasıl yapılacağı ile teknik bilgi almanızı tavsiye ediyoruz. Bu kapsamda kullanılacak fiziksel ve kimyasal ürünlerin hangileri olduğunu iyi anlamanız gerekir.

Şişme havuzlarının farklı boyut ve hacimde satılan birçok çeşidi bulunur. Havuzun su kapasitesi 1000 litreye kadar varan şişme havuzların olduğu bilinmektedir. Havuzu kullanacağınız ortamın özelliklerine göre istediğiniz şişme havuzu temin edebilirsiniz.

 

Şişme Eğlence Havuzları

Şişme havuzlar doğal olarak musluk suyu ile doldurulur. Musluk suyunda klor bulunur. Fakat bu klor, havuzdaki mikropları öldürmek için yeterli değildir. Buna rağmen şişme havuzlara ağartıcı klor eklenerek mikropların öldürülmesi pratik bir yöntem olmayabilir. Bunun nedeni havuza eklenecek klor miktarının bu şekilde ayarlanmasının zor olduğudur. Ayrıca klorun tam anlamıyla görevini yapabilmesi için filtre sistemine ihtiyaç vardır.

Aynı aileden çocukların aynı şişme havuzu kullanmasında hastalık yayma riski düşüktür. Çünkü çocuklar aynı evi paylaşacağı için havuz, hastalık yayma için özel bir mekân değildir. Fakat farklı ailelerin çocuklarının aynı şişme plastik havuzu kullanması sonucunda hastalık yayma riski ile karşılaşılabilir. Eğer bu şekilde kalabalık bir grup havuzu kullanacaksa aile tarafından aşağıdaki tedbirlerin alınmasına ihtiyaç vardır.

·       Havuzun klor miktarı kontrol edilerek klorun 1-2 ppm aralığında olması sağlanmalıdır.

·       PH seviyesi kontrol edilerek seviyenin 7,2 ila 7,6 arasına çekilmesi gerekir.

·       Herhangi bir hastalığa sahip olan çocuğun havuzu kullanmasına izin verilmemelidir.

·       Çocuklar duş almadan havuzu kullanmamalıdır.

·       Çocuklar havuza girmeden önce ebeveynleri ile sağlık durumları ile ilgili gerekli görüş alış verişinde bulunarak bilgi sahibi olun.



 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.