Tuzlu Havuz Sistemler Nasıl Çalışır

01-05-2021 17:45
Tuzlu Havuz Sistemler Nasıl Çalışır

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de tuz havuz sistemler nasıl çalışır diye iyiden iyiye merak edilir olmaya başladı. Son yıllarda sağlık konusunda daha çok dikkat etmeye başlayan insanoğlu, bir anda kendisini tuzlu havuzlarda bulmaya başladı. Bilinen klasik havuzlarda malum odur ki klor kullanılmaktadır. Son derece tehlikeli bir yapısı bulunan klor, başta cilde ve gözlere olmak üzere birçok vücut azasına zarar verebilmektedir.

Tuz havuz sistemler için illa ki yeniden bir havuz yapmak gerekmiyor. Mevcut havuz ve sistemini gerekli olan takviye ve dönüşümlerle tuzlu su havuzuna çevirmek ve bu şekilde kullanmaya başlamak mümkündür. Bu sistemin en önemli parçası şüphesiz tuz klor jeneratörüdür. Bu jeneratör vasıtasıyla havuzdaki su hem temizlenir hem de klor oluşturmaya yardımcı olur. Bu sistem klasik klor sistemine nazaran hem daha sağlıklı hem de çok daha az maliyetlidir. Bu sebeplerden ötürü dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de popüler bir hale gelmeye başladı. Bu sistemde klasik klor sisteminde olduğu gibi yine klor kullanılır. Fakat çok daha az ve bu sebeple daha sağlıklıdır. Havuz suyuna atılan tuz, tuz klor üreticisi vasıtasıyla klora dönüştürülür. Ama bu işlem için en az % 999 saflık oranına sahip tuz kullanılması şarttır.

 

Tuz Havuz Sistemlerinin Olumlu Yanları

 

Tuz havuz sistemlerinin olumlu yanlarını şöyle özetleyebiliriz:

*      Daha berrak ve yumuşak su,

*      Daha temiz su,

*      Daha ekonomik,

*      Klor gibi koku yapmaz,

*      Klor gibi cildi ve gözleri tahriş etmez,

*      Sağlık açısından daha uygun.

 

Tuz Havuz Sistemlerinin Olumsuz Yanları

 

Tuz havuz sistemlerinin olumsuz yanları ise şöyle özetlenebilir:

*      Yedek parçaları biraz daha pahalıdır,

*      Su görüntüsünün berraklığı aldatıcı olabilir. Bu esnada klor seviyesi çok yükseğe çıkabilir,

*      Yine aynı şekilde görüntünün berraklığı aldatıcı olabilir ve testlerin yapılması ertelenebilir,

*      Klor seviyesi 2-3 kat yüksek dahi olsa tuzun etkisi nedeniyle cilde ve göze zarar veremeyebilir, Fakat bu durum havuzdaki sistemin ve parçalarının zarar görmesine yol açabilir,

*      Metal aksamda paslanma olmaz fakat aşınmadan ötürü doğrudan korozyon oluşabilir.

 

Tuzlu Su Havuz Sistemi Jeneratörü Bakımı

 

Tuzlu su havuz sistemi jeneratör bakımı şu şekilde yapılmalıdır.

*      Daha uzun ömürlü, kaliteli ve verimli bir sonuç elde edebilmek için rutin bakımlarını düzenli olarak yapmak önemlidir.

*      Ortalama 3200 ppm (2700 ppm – 3400 ppm arası)civarı tuz seviyesinde kalmasını sağlamak önerilir.

*      Klorlayıcı bölmesi her sezon en az bir kere, gerekirse birden fazla kez temizlenmelidir.

*      Yıldırım düşmelerinden ve elektrik akımının dalgalı olduğu zamanlarda sistemin zarar görmemesi adına kapatılması önerilir.

*      Kireç oluşumunu mümkün olduğunca engellemek için sadece ters polaritesi olan bir tuz klorlayıcı kullanılması önerilir.

 

Tuzlu Havuz Sistemleri Fiyatları

 

Tuzlu havuz sistemleri fiyatları kullanılan markaya göre değişkenlik göstermekle beraber genel olarak en az 1000 Euro ve üzeri bir maliyete sahiptir.  Sabit olmamasının nedeni hem değişen fiyatlar hem de kullanılacağı havuzun hacmidir. Çünkü kullanılacak olan havuzun kapasitesi alınacak olan sistemin gücünü ve büyüklüğünü belirleyecektir.

Tuzlu havuz sistemleri, popülaritesini başta sağlık ve düşük maliyet gibi etmenlere borçludur. Klasik klorlu havuz sistemleri ile mukayese edildiğinde çok farklı bir yapıda oldukları aşikârdır. Geleneksel klorlu sistemlerin aksine bunda da havuza tuz eklenir. Eklenen bu tuz sistem sayesinde ayrıştırılarak kullanılabilir. Böylelikle klorun birçok olumsuz etkilerini azaltır ve hatta yok ederek daha sağlıklı bir havuz keyfi çıkarmaya yardımcı olur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.